» سرویس: اقتصادي - اقتصاد كلان
کد خبر: 91062313569




[Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...]
تجربه ماههاي اخير نشان مي*دهد كه التهاب در بازار ارز كه معمولا با هجوم دلالان و سفته*بازان گره مي*خورد، بهره*برداري*هايي را براي كساني درپي*دارد كه بيشتر از منافع مردم، به فكر سود زودگذر اقتصادي يا سياسي خود هستند.

به گزارش ايسنا، رشد حباب*گونه قيمت دلار در روزهاي هفته قبل كه بسياري آن را ناشي از تحريك كاذب تقاضا و ميل بيشتر به خريد مي*دانند. بازهم سخن رئيس*جمهور درباره اخلالگراني كه در اين بازار فعاليت مي*كنند را بياد مي*آورد.

اما آيا نوسانات قيمت دلار تا اين حد طبيعي است؟ چه كساني با فضاسازي رسانه*اي و عمليات رواني از آب گل*آلود بازا ارز ماهي*هاي سياسي و اقتصادي مي*گيرند؟

سخنگوي اقتصادي دولت مي*گويد: اين*كه مطرح شود به كالاهاي اساسي ارز داده نمي شود، همان عمليات رواني و سفته بازي است.

سيد شمس*الدين حسيني درباره اختلال در بازار ارز چنين مي*گويد:در روزهاي گذشته قدري عرضه بانك مركزي و به دنبال نوسانات ارزي، بخش خصوصي به بازار ارز كاهش پيدا كرده است، در عين حال برداشت ما اين است كه نه در حد كلان، احيانا در مورد ارزهاي خرد كه دست عده*اي بوده، قيمت*هاي كاذبي براي آن مطرح *شده كه اين همان بحث اختلالي است كه ما مطرح مي*كنيم.

وزير امور اقتصادي و دارايي تاكيد مي*كند: وقتي گه*گاه از اختلال در بازار ارز صحبت مي*كنيم به معناي آن نيست كه همه فعالان اقتصادي ما به دنبال بورس*بازي و سفته بازي باشند اما هستند افرادي كه اين*گونه القا مي*كنند.

حسيني ادامه داد: در شرايطي كه تمام واردات كالاهاي اساسي با ارز مرجع انجام شده و قابل رسيدگي است، اين*كه مطرح شود به كالاهاي اساسي ارز داده نمي*شود، همان عمليات رواني و سفته بازي است كه هر موقع به نقطه*اي رسيده كه نگران كننده باشد مديريت كشور در مجموع توانسته بر آن فائق بيايد و اين*بار هم همان خواهد شد.

پاسخ به پرسش*هاي فوق از زبان دكتر رضا مقدس رئيس سابق دانشكده اقتصاد دانشگاه علامه و عضو هيأت علمي كنوني دانشگاه نيز شنيدني است كه به يكي از روزنامه*هاي كشور گفته است:متأسفانه بايد بگويم در شرايط كنوني ارز به يك كالا تبديل شده است! اين مسئله يك ايراد اساسي براي اقتصاد ماست. در هيچ جاي دنيا ارز به عنوان يك كالا شناخته شده نيست، بنابراين اگر تقاضا كم شود قيمت ارز كاهش و در غير اين صورت روندي افزايشي در قيمت ارز به وجود خواهد آمد. شايد اين ايراد مهم*ترين اشكال و چالش بازار ارز ايران است. نبايد اين اتفاق مي*افتاد و نبايد روزي مي*رسيد كه اكنون دلار را به عنوان يك كالا بشناسيم. البته نكته قابل توجه در اين باره اين كه عرضه و تقاضا نيز درحال حاضر واقعي نيست به جرأت مي*گويم اكنون تقاضاي ارز غيرواقعي است، لذا غيرواقعي بودن تقاضاي ارز نيز بر نوسانات قيمتي آثار نامطلوبي را برجاي گذاشته كه اكنون مشاهده مي*شود.

او عواملي ديگري را نيز غير از تقاضاي كاذب در به هم ريختن بازار ارز موثر مي*داند و مي*گويد:عوامل ديگري هم هست كه با همدستي هم بازار را نابسامان كردند. يكي از اين عوامل مشاهده برخي توهمات ارزي در كشور است. به طور يقين برخي توهمات و انتظارات از مسائل اقتصادي دخالت هاي كاملاً مشهودي را در تعيين قيمت ارز دارند. شك نكنيد انتظارات و توهمات اقتصادي كه برخي در اين ماه*ها به آن دامن زده*اند، قيمت ارز را بالا و پائين كرده است.

دكتر رضا مقدس تصريح مي*كند: در واقع برخي انتظارات تقاضا را براي دلار افزايش داده است، لذا به دليل انتظارات و توهمي كه در اذهان عمومي جامعه وجود دارد آنها ميل به خريد دلار پيدا مي*كنند، لذا اين*گونه به نظر مي*رسد كه عرضه ارز كم شده بر اين اساس يك نوع هجوم به سمت تقاضاي ارز در جامعه به وجود مي*آيد لذا در مجموع روند مذكور يكي از پارامترهايي به شمار مي*آيد كه مي*تواند قيمت ارز را افزايش دهد.

وي ادامه مي*دهد: اين گونه نيست كه دولت ارز را كمتر عرضه كرده باشد. دولت عرضه را كم نكرده، اين يك توهم است كه در ميان برخي به وجود آمده، البته اين توهم توسط برخي رسانه*هاي داخلي و خارجي به شدت به جامعه سرايت كرده كه بايد مراقب اين مسئله باشيم لذا همين نكته و القاي اين كه وضعيت بد است و بدتر خواهد شد نيز يكي از عوامل افزايش قيمت ارز است. درحالي كه ما مانند قبل درآمد نفتي داريم و ذخاير طلا و ارز نيز به گفته مقامات مسئول و رسمي 200 درصد افزايش و رشد داشته است. نگراني مردم قيمت دلار را بالا مي*برد، لذا توهم*رفتاري بدون شك بر متغيرهاي اساسي اقتصاد اثرگذار است. اين يك اصل اساسي در اقتصاد است و در همه جاي دنيا نيز رعايت مي*شود.

او به بورس بازي هم اشاره مي*كند و مي گويد: از سرمايه*گذاري يكسري افراد و مجموعه*ها در قالب مسائل بورس بازي به عنوان برخي ديگر از عوامل برجسته در نوسان افزايش قيمت ارز مي*توان ياد كرد، البته در اين روند برخي واسطه**ها در پشت پرده مي*توانند با بورس بازي از فضاسازي در كاهش و افزايش قيمت ارز، سودهاي كلاني به دست بياورند كه اين اتفاق رخ داده است.

اين استاد اقتصاد دانشگاه در نهايت تاكيد مي*كند: بنده اخلال در بازار ارز را قطعي مي*دانم. اين اخلال به طور قطع وجود دارد. اخلالگراني در بازار هستند كه در حال حاضر دارند از اين آشفته بازار منتفع مي*شوند، هر چه وضعيت دلار نوساني*تر باشد سود آنها بيشتر مي*شود. وضعيت كنوني اصلاً طبيعي نيست.

رئيس جمهور كشورمان نيز در آخرين گفت*وگوي تلويزيوني خود با مردم در ارتباط با اخلالگران در بازار ارز گفته بود: برخي از مشكلات اقتصادي ايجاد شد كه قسمتي از آن ناشي از فشار دشمن بود، البته باندهايي نيز در داخل آمدند و براي اهداف سياسي و اقتصادي بازار را دچار مشكل كردند. آمدند بازار ارز را خراب كردند و بعد به دولت فحش مي*دهند، البته مشخص است كه اين*ها چه كساني هستند. در اين يك*سال و نيم اخير دولت دستش بسته بود، البته دستش باز مي*شود و اين افراد را شناسايي و جلوي آنها را مي*گيرد و به ملت معرفي مي*كند.

احمدي*نژاد در مورد التهابي كه مدتي پيش در بازار ارز ايجاد شد گفت: ما 53 ميليارد دلار صادرات داشتيم. يك التهاب كاذب درست شد. يك عده ارز گرفته*اند و انبار كرده*اند؛ البته تعداد اينها كم است، ولي بالاخره اثر مي*گذارد. اين امر هم به خاطر يك جنگ رواني سنگين و بعضي عملكردهاي غلط است. نمي*خواهم دولت را تطهير كنم. بعضي همكاران من با اين*كه به آنها گفته شده بود، اشتباه كردند. من بارها گفته بودم كه اصلاح كنند ولي اين كار را نكردند و بعد موقعي متوجه شدند كه ما يك مقدار ضربه خورديم.

احمدي*نژاد در پاسخ به پرسشي مبني بر مطرح شدن شايعه رسيدن قيمت دلار به مرز 3 هزار تومان اظهار كرد: اين، همان جنگ رواني است. البته فروش نفت الان با مشكلاتي روبه*رو است ولي ما داريم تدبير مي*كنيم. اين*طور نيست كه يك عده دارند به مردم تحميل مي*كنند.

رييس*جمهور ادامه داد: اين اتفاق ويژه*اي نيست. البته دشمن هم با جنگ رواني و هم با بستن مسيرهاي فروش نفت و بانك مركزي، جنگ تمام*عيار پنهاني درست كرده است ولي ما هم داريم كار مي*كنيم. ما مي*نشينيم تدبير مي*كنيم كه يك كشتي چگونه برود. اينها همه جنگ است، اما خارج از تحمل ملت ايران نيست.